1958 – 2021 Grønland Postvæsen

Af/ Flemming Petersen 13. marts 2021.

 

 

1963. Fejrede Grønlands Postvæsen sit 25 års jubilæum, og udgivelse af to nye dagligserier med Kong Frederik IX og Isbjørn samt særmærker med Niels Bohr


1963-1982. Stempel “Porto betalt” fra Sdr. Strømfjord lufthavn.

Disse stempler skulle spare tid når de store fly med mange passagerer landede i Sdr. Strømfjord lufthavn, og i en kortere eller længere periode opholdt sig i lufthavnen inden rejsen kunne fortsætte.

Ventetiden blev benyttet til at sende en hilsen til familie og venner, så det var bare op bagerst i køen for at købe postkort og frimærker.

Lufthavnschef i perioden 1963 til 1992 Steen Malmquist, fil fremstillet et stempel med teksten Porto Betalt/Postage Paid. Ved køb af postkortet blev portoen tillagt prisen, og kortet stemplet med Porto Betalt stemplet. Når der efterfølgende blev fred og ro kunne kortene frankeres og stemples. Frimærkerne blev ofte forsøgt så de dækkede stemplet.

Stemplet er fremstillet i 3 forskellige typer.

  • Type 1. PORTO med cirkelformet “O” i PORTO.
  • Type 2. PORTO med ovalt “O” i PORTO.
  • Type 3. Som type 2 med med 2 stjerner mellem den danske og engelske tekst.

1982. SAS “on board the SAS” Royal Viking post.

På ruten fra Sdr. Strømfjord til København kendes breve skrevet og indleveret på flyet og annulleret med to stempler “outward Clearance” og “THE ROYAL GREENLAND TRADE DEPARTMENT Søndre Strømfjord Airport Greenland” med kongekrone.   

Omtalt i artikel i Frimærkesamleren 2015-2